Eshop je po trzích opět aktuální a uvidíme se 26.-27.10. na Dyzajnmarketu v pražských Holešovicích🫶 Eva

Keramika vs kamenina

Kamenina vs keramika?

Možná jste slyšeli, že kamenina a keramika nejsou totéž. Ale co to vlastně znamená? Proč je kamenina považována za kvalitnější? A jak to, že váš oblíbený hrneček po babičce přežil už pět stěhování, zatímco nová miska se odřela během prvního roku? Pojďme si to vysvětlit jednodušeji.

Co je to keramika a kamenina?

Když se řekne keramika, většina z nás si představí hrneček, talíř nebo misku. Kameninu si zase spojujeme s těmi starými, téměř nezničitelnými kousky, které máme po prarodičích. V podstatě je kamenina tvrdší a odolnější než běžná keramika, ale co to znamená pro nás, běžné uživatele? Jak to můžeme poznat, když se na výrobek podíváme?

Co určuje kvalitu?

Rozdíl mezi keramikou a kameninou spočívá hlavně v teplotě výpalu a schopnosti materiálu nasáknout vodu. Když se hmota vypaluje při teplotách nad 1150 °C, vznikají uvnitř materiálu malé jehličkovité struktury zvané mullit. A právě množství mullitu určuje, jak je výrobek pevný a odolný. Zatímco běžná keramika se pálí při nižších teplotách, kamenina se vyrábí při teplotách kolem 1200 °C a vyšších. Čím vyšší teplota, tím kvalitnější výrobek. U mně v Soul of Clay pálím až na 1300 °C.

Poznáte rozdíl?

Bohužel, pouhým okem tento rozdíl nepoznáte, dokonce ani odborník ne. Informaci o teplotě výpalu vám musí sdělit výrobce. Ale nezoufejte, kvalitu brzy poznáte při používání. Pokud se vám miska při nárazu v myčce odštípne, nejspíš se jedná o nízko pálenou keramiku, která je méně odolná. Na lomu vypadá jako sádra a může se časem začít drolit. Nízká cena bývá také ukazatelem, protože výroba kvalitní kameniny je nákladná.

Nasákavost: Další důležitý faktor

Druhý důležitý rozdíl je v nasákavosti. Kamenina má nasákavost pod 5 %, zatímco keramika nad 5 %. To je dáno přítomností nebo nepřítomností malých pórů v materiálu. Kamenina je tak slinutá, že po výpalu nepropouští vodu, ani když není glazovaná, na rozdíl od keramiky, která díky pórům vodu nasakuje.

Jednoduchý test

Jednoduchý trik, jak si ověřit, co držíte v ruce, je kápnout na výrobek vodu. Pokud se rychle vsákne, jedná se o keramiku. Pokud se vsakování děje pomalu nebo vůbec, je to kamenina. Samozřejmě je to trochu složitější, ale teď už víte, proč je dobré se zeptat, na kolik stupňů byl výrobek vypálený, a proč se vám vyplatí investovat do kameninového kousku, i když je o něco dražší. 

Zpět do obchodu